στο διαδικτυακό τόπο «Αρχαίο Θέατρο στον κύκλο του χρόνου» που σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της Πράξης «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» (κωδικός MIS 339817).
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στον τομέα της εκπαίδευσης στον πολιτισμό, σε διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, ανέλαβε το σχεδιασμό και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για το αρχαίο θέατρο τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή.
Ο κόμβος αυτός, σε συνδυασμό με τον ομώνυμο εκπαιδευτικό φάκελο, αλληλοσυμπληρώνονται με σκοπό να αποτελέσουν ένα πρόσφορο μέσο για την ανάδειξη της ιστορίας και της διαχρονικής αξίας του αρχαίου θεάτρου, από τη γέννησή του και την ακμή του στη δημοκρατική Αθήνα των κλασικών χρόνων, την εξέλιξή του, μέχρι και την αναβίωσή του έως σήμερα.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα όσοι ενδιαφέρονται για το αρχαίο θέατρο μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές του και φωτίζονται από πληθώρα εκθεμάτων από μουσεία της χώρας.
Στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη μπορείτε να αναζητήσετε έντυπα για μικρούς και μεγάλους που συνοδεύονται από προτάσεις εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενώ με τα διαδραστικά παιχνίδια μπορείτε να διασκεδάσετε, να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας και να μάθετε περισσότερα.
Καλή περιήγηση!
1943
Γεια σας. Επιτρέψτε μου να σας συστηθώ. Με λένε Κωμαστή.
Μαζί με την παρέα μου τραγουδάμε και χορεύουμε στον κώμο, τη γιορτή του αγαπημένου θεού Διονύσου.
Στην εποχή μου, χιλιάδες χρόνια πριν, οι ζωγράφοι των αγγείων με απεικόνιζαν με κωμικά χαρακτηριστικά. Άραγε ξέρετε τι κάναμε εμείς οι κωμαστές; Ήμασταν νέοι που ζούσαμε στην ύπαιθρο. Για να τιμήσουμε τον Διόνυσο πίναμε μπόλικο κρασί, μεθούσαμε και μεταμφιεζόμασταν σε ζώα, φορώντας προβιές και αυτοσχέδιες μάσκες. Τριγυρίζαμε λοιπόν στους δρόμους, γλεντώντας με τραγούδια πονηρά, χορεύοντας και πειράζοντας ο ένας τον άλλον. Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν μεγάλα πειραχτήρια. Ελάτε λοιπόν μαζί μου για να ταξιδέψουμε σε έναν άλλο κόσμο, γεμάτο εικόνες για το αρχαίο θέατρο!