Αναζήτηση Εκθεμάτων

Η αναζήτηση εκθεμάτων από μουσεία της επικράτειας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Ανά γεωγραφική ενότητα:

Μπορείτε να επιλέξετε στο χάρτη το μουσείο που σας ενδιαφέρει για να δείτε τα εκθέματα που σχετίζονται με το αρχαίο θέατρο και φιλοξενούνται στις αίθουσες του.


Ανά θεματικές κατηγορίες:

Το σύνολο των εκθεμάτων έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πέντε θεματικές ενότητες.

α) Διονυσιακή λατρεία:

Ο μύθος θέλει τον Διόνυσο να φτάνει στο Αιγαίο για να διδάξει στους ανθρώπους τα μυστικά της αμπελουργίας. Ήταν ο θεός που πρόσφερε άφθονο το κρασί, τη χαρά του συμποσίου, το γλέντι και τη μέθη. Η λατρεία του διαδόθηκε με μεγάλη ορμή στα λαϊκά στρώματα που τον τιμούσαν με τελετουργικά δρώμενα και οργιαστικές τελετές. Τον θεό Διόνυσο συχνά συντροφεύουν κάποιες γυναικείες και αντρικές μορφές. Οι Μαινάδες είναι οι Νύμφες που τον ανέθρεψαν, ενώ οι Σάτυροι και οι Σιληνοί είναι δαίμονες της υπαίθρου, μισοί άνθρωποι και μισοί ζώα (άλογα) που εκπροσωπούν τη γονιμότητα της φύσης.

β) Μύθοι και αρχαίο δράμα:

Οι δραματικοί ποιητές αντλούν τα θέματά τους από τους κύκλους της ελληνικής μυθολογίας. Οι μύθοι διηγούνται τις περιπέτειες ηρώων που βιώνουν ακραίες καταστάσεις, όπως πολέμους, συγκρούσεις, οικογενειακές διαμάχες και ηθικά διλήμματα.

γ) Υποκριτές-σκηνικός εξοπλισμός:

Στην αρχαία Ελλάδα οι ηθοποιοί ήταν μόνο άντρες, οι οποίοι έπαιζαν όλους τους ρόλους των έργων. Φορούσαν προσωπεία, μάσκες δηλαδή, που κατασκευάζονταν από λινό ύφασμα και γύψο. Αληθινά προσωπεία από αρχαίες παραστάσεις δεν έχουν σωθεί λόγω των φθαρτών υλικών τους. Πληροφορίες για το πώς θα έμοιαζαν μας δίνουν τα διακοσμητικά προσωπεία από μάρμαρο, πηλό και μέταλλο. Αυτά χρησίμευαν στη διακόσμηση κτηρίων ή αποτελούσαν αφιερώματα ηθοποιών μετά τη νίκη τους σε θεατρικούς αγώνες. Χρήσιμες πληροφορίες για τα κοστούμια, τα προσωπεία, την κίνηση των υποκριτών και του χορού μας δίνουν ακόμη οι παραστάσεις των αγγείων.

δ) Μουσικά όργανα - Η μουσική στο θέατρο:

Στο αρχαίο δράμα απαγγελία, μουσική και τραγούδι αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Από τα μουσικά όργανα χρησιμοποιείται κυρίως ο αυλός. Άλλα μουσικά όργανα σε πιο περιορισμένη χρήση είναι η λύρα και η κιθάρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τον αυλό μπορεί να χρησιμοποιούνται κρουστά, όπως τύμπανα ή κρόταλα.

ε) Χορηγικά μνημεία:

Οι χορηγοί ήταν πλούσιοι πολίτες που αναλάμβαναν τα έξοδα για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του χορού των έργων. Επίσης χρηματοδοτούσαν τη διδασκαλία των διθυραμβικών χορών. Αν νικούσαν στους αγώνες, η πολιτεία τους βράβευε. Στα Μεγάλα Διονύσια το βραβείο ήταν ένα στεφάνι κισσού για τους χορηγούς των παραστάσεων δράματος και ένας χάλκινος τρίποδας για τους χορηγούς των διθυραμβικών χορών.

 

Μουσείο Κανελλοπούλου  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  Μουσείο Αρχαίας Αγοράς  Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου-Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

 

 

Αναζήτηση Εκθεμάτων

Μουσείο - Μνημείο

Κατηγορία

Ψηφιακό Υλικό

theater digital library

flipping books